Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]
Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek… [...]
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory. Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. Co [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Owoce powinny stanowić nieodzowny element naszych jadłospisów. Wiele z nich nie tylko wybornie smakuje, pięknie wygląda, ale przede wszystkim wpływa na stan naszego odżywienia. Dostarczają one wielu witamin, składników mineralnych oraz substancji prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Sałata jest podstawowym składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]
Jakoś tak już jest, że zimą trudniej nam zadbać o fit sylwetkę, a łatwiej przybrać kolejne kilogramy. Statystyki pokazują, że podczas długich i mroźnych miesięcy wzrost wagi wynosi średnio o 1,5 kg. Dobrze jest, jeśli podczas wiosennych, ciepłych dni, te kilogramy idą w niepamięć. Niestety nie zawsze tak jest i te dodatkowe kilogramy zostają z [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Daisy Keech to bardzo popularna osobowość fitness w mediach społecznościowych. Ma kilka milionów obserwujących na Instagramie, YouTube, TikTok i jest inspiracją dla ogromu młodych kobiet na całym świecie. Daisy urodziła się 12 sierpnia 1999 roku w Los Angeles i w młodości grała w piłkę nożną. Nie po drodze było jej z edukacją i już jako nastolatka [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]